Vijf tips en een bonustip om jouw coach te vinden

Zoek je een coach? Geen probleem: er zijn er duizenden. De vraag is daarom niet hoe je een coach zoekt. De vraag is: hoe je de goede coach vindt!

Tip 1: Google niet.

Sla google over. Je weet al dat er duizenden coaches zijn. Google zal dat bevestigen. Hoeveel verder ben je dan?

Tip 2: Weet wie je zoekt.

Begin eens met de coach die je gaat vinden, te beschrijven. En dan beschrijf je vooral de aspecten die jij belangrijk vindt. Waar werkt de coach? Wie is hij of zij, wat is zijn of haar leeftijd, ervaring? Zoek je coaching op een bepaald thema? Wil je naar buiten? Er zijn ontzettend veel vormen van coaching en onderwerpen waarop gecoacht wordt. Je kunt het zo gek niet verzinnen en er bestaat een coach die dit doet. Beschrijf jouw coach zo uitgebreid mogelijk.

Tip 3: Google heel specifiek.

Wanneer je precies weet hoe de coach die je wilt vinden eruit ziet, mag je gaan googlen. Zet minimaal vijf aspecten die je belangrijk vindt aan de coach bij de zoekwoorden. Druk op zoeken. Negeer de eerste zoekresultaten want dat zijn betaalde advertenties. Kijk naar de eerste drie  zoekresultaten die géén advertentie zijn en misschien vind je jouw coach daar.

Tip 4: Gebruik je netwerk. 

Vraag eens na bij vrienden, familie en kennissen. Let op: vraag niet alleen om een naam. Vraag ook wat er goed is aan die coach en vooral: waarom dan. Onthoud dat wat een ander waardeert niet hetzelfde hoeft te zijn als wat jij zoekt.  Houd dus steeds voor ogen hoe de coach die jij wilt vinden er uit ziet.

Tip 5: Vind op ‘Vind een NOBCO-coach’.

Je hebt een profiel gemaakt van de coach die je wilt vinden. Dan kun je naar de site van NOBCO; de beroepsvereniging van coaches. Daar kun je specifiek aangeven met welk thema je aan de slag wilt, in welke branche je werkt,  wat je budget is, welke plek handig is etcetera. Erg handig om een shortlist te krijgen.

Bonustip: Gebruik je eigen vindervaring.

Je hebt vast wel vaker iets of iemand gevonden. Wat of wie waren jouw beste vondsten? Wist je wat je zocht? Vond je op gevoel? Evalueer voor jezelf eens wat jouw goede manier is om mensen of dingen te vinden. Als je dat van jezelf weet en hebt ervaren dat je daar op kunt vertrouwen: gebruik dat.

Veel succes en plezier bij het vinden van je coach!