Vijf tips en een bonustip om jouw coach te kiezen

Lubach besteedde er aandacht aan, en ook het Radio1 programma Alicante: er zijn heel veel coaches, maar er is kaf onder het koren. Dus hoe kies jij de goede? Dit zijn vijf tips én een bonustip om een goede coach te kiezen.

Tip 1: Gebruik je netwerk

Vraag eens na bij vrienden en kennissen: ‘Heb jij ooit een coach gehad?’ En vraag dan vooral door: Wat vond je goed aan die coach, en wat vond je niet goed? Waar werd je op gecoacht? Probeer een duidelijk beeld te krijgen en vraag je dan af of diegene de persoon is die jou kan helpen.

Tip 2: Check welke opleidingen de coach gedaan heeft

Er zijn heel veel korte en lange, algemene en specifieke opleidingen voor coaches. Dus kijk daar eens naar. Iemand die goed is opgeleid, heeft in ieder geval bewezen dat hij zich wil ontwikkelen in zijn vak. 

Tip 3: Check of de coach bij een beroepsvereniging is aangesloten

Een algemene beroepsvereniging voor coaches is NOBCO. NOBCO coaches hebben een opleiding gevolgd en behaald, houden ieder jaar een minimum aantal reviews van klanten, doen aan permanente educatie en overleggen met collega’s (intervisie) om hun werk op peil te houden. Bij andere beroepsverenigingen kunnen dat soort eisen aan de coach ook van toepassing zijn. Wanneer je een specifieke coachvraag hebt, kun je kijken naar die beroepsvereniging. Bijvoorbeeld loopbaancoaches kunnen aangesloten zijn bij Noloc, de beroepsvereniging voor loopbaancoaches.

Tip 4: Kijk wat het kost

Natuurlijk is het je wat waard wanneer jouw coachvraag opgelost wordt. Maar veel betalen is geen garantie voor een goed resultaat. Hou er wel rekening mee dat een goed opgeleide coach een bepaald uurtarief nodig heeft om rendabel te werken. Waar je naar kan kijken, is of je vast zit aan een minimum aantal sessies. Wanneer je probleem is opgelost, wil je niet onnodig doorgaan. Als de coaching door een werkgever betaald wordt, is het gebruikelijk dat de coach vooraf een indicatie van het aantal sessies geeft.

Tip 5: Praat met twee of drie coaches

Duidelijk toch? De klik moet er zijn. En dat merk je pas in een eerste gesprek. Misschien is een telefoontje genoeg voor jou. In ieder geval: het hoort bij het coachvak dat je vrijblijvend kennis kunt maken.

Bonustip: Gebruik je eigen kieservaring

Je hebt vast wel vaker iemand en uitgekozen. Een mentor op de middelbare school, een huisarts, een gastouder voor je kind… Welke keuzes pakten goed uit en welke niet? En nu je er achteraf naar kijkt: aan welke signalen had je dat al heel snel kunnen weten? Misschien dat jij uit iemands stem, iemands blik, of kledingstijl  al genoeg informatie haalt om een keuze te maken. Als je dat van jezelf weet en hebt ervaren dat je daar op kunt vertrouwen: gebruik dat.

Veel succes en plezier bij het kiezen van je coach!