Nederlandse Vereniging voor Natuurcoaches

De beroepsvereniging van en voor natuurcoaches in Nederland, NVNC, brengt natuurcoaching als volgt onder woorden: ‘’Natuurcoaching is een manier van coaching waarbij degene die gecoacht wordt, de coach en de natuur alle drie een gelijkwaardige rol spelen. In plaats van complexe taal en abstracte concepten, in een binnenruimte, draait het hier om eenvoud en directe ervaringen, buiten in de natuur. Een natuurcoach laat zich leiden door de natuurlijke omgeving en gebruikt de elementen ervan om jou te begeleiden.’’

Op de website meldt de NVNC over wat je kunt verwachten van natuurcoaching: inzicht in levensthema’s, aanmoediging in je persoonlijke groei en ontwikkeling, balans in je emoties, hervinden van je natuurlijke gemoedstoestand en innerlijke rust en vitaliteit. Over hoe het werkt in de praktijk: de coach gebruikt metaforen en symbolen, zoals de vergelijking tussen mensen en bomen met hun wortels, of de cycli van de seizoenen. Natuurlijke objecten, spelen een inzichtgevende rol. Oude wijsheden uit verschillende culturen worden geïntegreerd. De coach zet de energie van de natuur in; zoals het creatieve vermogen en de helende kracht ervan. De natuur fungeert als waardevolle spiegel voor persoonlijke thema’s. De coach helpt je om In de natuur je gedrag of overtuigingen te onderzoeken, te verkennen en desgewenst te veranderen.

Voor alle duidelijkheid: ikzelf ben (nog) geen lid van de NVNC, maar ik ben wel natuurcoach en aangesloten bij de algemene organisatie voor coaches, NOBCO.