Béta en post-béta

Ben jij een béta? Of een nerd? Mannen die in de techniek werken, een béta studie volgen, die een natuur&techniek profiel kozen op de middelbare school. Béta’s zijn introverter dan anderen. Dat blijkt uit onderzoek. Maar ze hebben evenveel vrienden. Béta’s besteden niet meer tijd dan anderen aan computeren en andere media (ze lezen wat meer, en kijken wat minder tv, als je het precies wilt weten). Béta’s besteden minder tijd aan sport, relaties en sociale contacten. En béta’s zijn emotioneel stabieler dan anderen. Tot zover één van de vele onderzoeken. Terecht of niet, in het algemeen worden béta’s gezien als: introvert, minder sociaal, meer bezig met media en minder emotioneel.

Wil ik daar als coach iets in betekenen? Zeker! Ik denk dat de beta heel veel kan leren. Zowel kennis, maar ook gedrag! Ik denk dat de beta heel goed coachbaar is. Dat de béta een onderzoekende geest heeft en daarmee aan zelfonderzoek kan doen. Dat de béta durft te experimenteren met gedrag en met het verleggen van zijn comfortzone. Zullen we dat de post-béta noemen? Introvert, ja, én naar buiten kijkend. Emotioneel stabiel, ja, én welbewust van de eigen emoties en de emoties die een ander kan hebben.  Minder een sociaal groepsdier, ja, én geinteresserd, begripvol en mild naar anderen.

Ben jij een béta en wil je groeien? Ik ben betacoach en help je graag met het vinden en volgen van jouw ontwikkelingsweg!